KunstReis

Er gaat een wereld voor u open!
 

Vrijdagochtenden 1,  8 en 15 februari 2019 van 10 tot 12 uur

Drie lezingen/cursus over de Prerafaelieten  

De Prerafaëlieten (Pre-Raphaelite Brotherhood)

Deze driedelige cursus behandelt de schilderkunst van de Engelse kunstenaarsbeweging uit de 19 e eeuw, die in de kern bestond uit een groep vrienden: de Broederschap van de Prerafaëlieten. De naam duidt op de kunst van vóór Rafael. Dat was zuivere, oprechte kunst in de opvatting van de broederschap. Daarna, met de grote renaissancekunstenaars als Rafael en Michelangelo werd het naar hun idee te gekunsteld en theatraal. 

Terwijl halverwege de 19 e eeuw in Frankrijk de grote bekendere kunststromingen zich ontwikkelden zoals o.a. het Realisme en het Impressionisme, was er in Engeland iets totaal anders en zeer verrassends gaande. De Pre-Raphaelite Brotherhood werd in 1848 opgericht en 1856 wordt gezien als het einde van de beweging. Het prachtige vervolg ziet men in de Asthaetic Movement die een kruisbestuiving aanging met een sociaal gerichte beweging: de Arts-and-Crafts Movement van William Morris. Morris idealiseerde het middeleeuwse vakmanschap en verbond de “kunst met een grote k” met toegepaste kunst. Het resultaat is een romantische, haast sprookjesachtige schilderkunst, tot in het extreme gedetailleerd en met thema’s teruggrijpend op de jonge geschiedenis en de Engelse literatuur. Denkt u aan de legende van koning Arthur en de werken van Shakespeare en Tennyson. 

Enkele namen die in de cursus aan bod komen zijn: John Everett Millais, William Holman Hunt, Dante Gabriel Rossetti, John William Waterhouse, Edward Burne-Jones en Ford Madox Brown. Hoe kort het hoogtepunt van deze broederschap ook is geweest, de invloed op de volgende generatie was groot en is bijvoorbeeld bij Nederlandse kunstenaars te herkennen in het werk van Aldema-Tadema, Matthijs Maris en Jan Toorop.

 

Datum                : vrijdagen 1, 8 en 15 februari 2019

Tijd                    : 10–12 uur

Locatie               : Remonstrantse kerk, Voorstraat 35, Middelharnis

Docent               : Esther Kranendonk 

Aanmelden         : https://www.kcego.nl/course/de-prerafaelieten/

 

 John Everett Millais, Ophelia, 1851/1852, Tate Britain,

Ophelia drijvend tussen de bloemen die zij beschrijft in akte IV, scène V in Hamlet van Shakespeare