Lissabon 22 t/m 26 mei 2023

Reizen met Kunstreis is altijd avontuur.
Ook dit jaar weer een avontuurlijke maar ook mooie reis naar Lissabon. Voor mij was deze bestemming extra bijzonder. In de eerste drie weken van september 1986 maakte ik met mijn vriendin en latere vrouw een backpack reis door Portugal. We hadden een campingvlucht naar Faro en van daar trokken we met bus of trein door het hele land. Eerst naar Vila Real de Santo Antonio aan de grens met Spanje. Daarna naar het noorden via Beja, Evora, Castelo Branco en Viseu naar Porto. Vervolgens naar het zuiden via Aveiro, Coimbra, Nazaré, Obidos naar Lissabon. De enige dingen die ik nu terug zag en me herinnerde aan de reis van toen waren Torre de Belém en Padrão dos Descobrimentos. De wijk waar we toen verbleven was op loopafstand van deze punten maar daar heb ik niets van kunnen terugvinden. Tenslotte reisden we via Kaap Sint Vincent en andere plaatsen in de Algarve naar Faro voor de terug reis.
Onze heenreis verliep minder vlot maar de vertraging was snel vergeten bij alle nieuwe indrukken die de stad achterliet. Voor mij een nieuwe ontdekking van de stad vermengd met herinneringen aan toen die weken in 1986.
Elke reis heeft ook een andere dynamiek door de wisselende samenstelling van het gezelschap. Weer nieuwe mensen zien betekend ook andere gesprekken hebben. We hebben weer kennis mogen maken met alles wat de stad ons te bieden had aan historie, kunst, cultuur en ontwikkeling van een stad door de jaren heen. Een metro die eigenlijk niet berekend is op de groei van de bevolking en de toename van het toerisme. Veel historische gebouwen die de geschiedenis van een land en stad laten zien. Authentieke gebruiken zoals het vangen, zouten en drogen van vis en de ambachtelijke bereiding heden ten dage. De traditionele fadozangers en zangeressen die zorgden voor een mooie avond door met hart en ziel te zingen over hun noodlot. En tenslotte op de laatste dag de kunstverzameling van Calouste Goulbenkian. Een grote verzameling moderne kunst, sieraden en schilderijen van oude meesters ondergebracht in een bijzonder museum omgeven door een prachtige tuin. Het was weer een mooie ervaring met een voorspoedige reis naar huis.
Pim


Goedemorgen Esther
Het was na jaren van géén deelname aan de Kunstreis van je weer volop genieten van alle informatie en gebouwen van vroeger en nu in Lissabon.
De organisatie was prima. Fijn met de bus naar vliegveld Eindhoven.
Ook de eetlokaties met lekker eten en Portugese wijn voor herhaling vatbaar
De momenten bij aankomst/vertrek en stadswandeling met Paula waren fijn.
Fijn dat Sjaak mee was voor de foto’s en filmen van alles.
Esther het was weer top.
Met vr gr
Mies


Hallo Esther,
We kijken terug op een interessante en gezelligereis, we willen jou hartelijk bedanken voor de goede organisatie en fijne sfeer.We hopen dat jij ook hebt genoten van Lissabon, terwijl jetoch de verantwoording had voor de groep.
Hartelijke groet,
Jan en Liesbeth


We kijken terug op een heel gezellige week hè ( gelijk maar reactie op je vraag voor feedback)
Alles was prima geregeld! Compliment voor jou!
Alleen hadden wij er wat vaker tussenuit willen breken . Was nu maar een x. Vind het wachten op en het zoeken naar elkaar soms best vermoeiend maar dat is geen kritiek op jou. Dat deden we ook zelf. Verder top hoor ❗️🥰😘😘
Dineke


Ik ben voor het eerst mee geweest met jouw kunstreis, naar Lissabon.
Ik ben geen geweldige wandelaar, en ik zag vooraf een aantal hoogteverschillen en enorme trappen waarvan ik dacht"hoe ga ik dit in vredesnaam overleven".Maar dat is dus reuze meegevallen: er werd veel gestopt om bezienswaardigheden te bekijken, en die trappen; die vloog ik op en af.
We hebben veel gezien: kerken, kloosters, musea, monumenten, kasteel. Overal lekker gezeten, gedronken en gegeten.
Bizonder waren ook de ritten met de metro.....als sardines in een blik...dus nooit meer klagen over het ov in Nederland.
Esther: dank je wel voor 5 heerlijke dagen en voor je heel goede en prettige en deskundige begeleiding.
Sjaak
Boedapest 17 tm 21 mei 2022


Hallo Esther,Eigenlijk gek dat we elkaar op’t moment zo weinig zien, we wandelen niet op de maandag en buiten dat komt er weinig van.


Maar gelukkig hebben we weer een heel fijne vakantie mogen beleven in Boedapest.

Ik heb genoten van alles…. Maar dat is je vast niet ontgaan haha

Het was idd een heel gezellige groep en iedereen had het naar zijn zin.

Ik zou daarom niet weten wat ik voor feedback moet geven.

Je had een mooi programma gemaakt en het weer was ons ook goed gezind.

Kortom, het was weer fantastisch! Dankjewel!
Donderdag 14 juli zet ik in de agenda!

Tot ziens hoor !

Lieve groet,

Dineke

Hoi Esther.Idd is het weer even geleden dat wij voor de eerste keer aan een reis van jou deelnamen. Thuis moet je dan weer even "afkicken" zeg maar.Wij hebben het super fijn gehad en erg gezellig. Het voelde niet voor ons dat wij nieuwkomers waren.Met de gids was fijn want dan hoor je toch veel meer wat je anders niet hoort over het land, de koning enz. Ook de grote verschillen van zo'n stad zijn bijzonder. Wat heel veel indruk gemaakt heeft zijn wel de schoenen op de kant bij de Donau, zo vreselijk! Ook onze zogenaamde vrije tijd was steeds mooi ingevuld (natuurlijk was dit vrije keus) daardoor hebben we nog meer kunnen zien.Al met al hebben we een heerlijke week gehad mede door de prima zorg en voorbereiding van onze fijne reisleidster Esther. Jij ook bedankt.W.b.t. de reünie kunnen wij nog niet met zekerheid zeggen of we er ook zijn.Vriendelijke groet van Piet en Cobie.
Goedemorgen Esther,Graag wil ik aanwezig zijn op de reünie van donderdag 14 juli. Die staat in de agenda.Op de vraag hoe ik de reis naar Boedapest heb ervaren het volgende:Voor mij was de reis naar Boedapest de eerste buitenlandse reis na september 2019.Het was dus wennen om voor het eerst sinds lange tijd weer op reis te gaan.Een groot deel van de medereizigers had ik al die tijd niet gezien.Je moet dan weer een beetje opnieuw kennis maken met iedereen.Ook het verblijf in een stad waar ik nog nooit geweest was moest weer wennen.Maar na een dag kwam het oude vertrouwde gevoel weer terug van het op stap zijn met bekenden.Ondanks de spannende situaties, zoals op Schiphol met het wachten op de laatste deelnemer van de reis en tijdens de bootreis op de Donau die een valse start had, heb ik volop genoten van de stad en zijn bezienswaardigheden, de historie van het land en het gezellig met elkaar op reis zijn.Voor mij dus geen puntjes van kritiek maar een mooie reisherinnering.Groeten,Pim

Praag 13 t/m 17 mei 2019

Hoi Esther,

Nu even een reactie op je mail.

20 juli heb ik genoteerd in mijn agenda, ik hoop dat de anderen er ook kunnen zijn.


Dan de reis naar Praag.....

Volgens mij heb je een overbodige vraag gesteld haha

Maar laat ik voor mezelf spreken natuurlijk.

Het was geweldig!

Lekker vroeg weg zodat we een volle vakantie dag hadden.

En de saamhorigheid in de groep kon niet beter?

We hebben nog nooit zoveel samen gedaan als groep.

Kortom, voor mij geen mindere dagen of punten.


Groetjes en een knuffel van mij,

DinekeHa Esther,


Wij hebben ontzettend genoten en het was enorm gezellig. Die komt denk ik door de kleine groep en dat we elkaar allemaal al kenden van eerdere reizen. Ook de centrale ligging van het hotel was erg fijn waardoor echt alles op loopafstand was.

Wij zijn enthousiast en komen dan ook graag naar de reunië. Staat genoteerd! Tot dan!

Chris en InekeHallo Esther,


Alles was prima geregeld en ik heb het goed naar mijn zin gehad. Het had natuurlijk wat warmer kunnen zijn en de lichte regen op dinsdag had ik ook kunnen missen. Genoeg vertier iedere dag en interessante bezoeken aan de stad en bezienswaardigheden. Het representatiehuis heeft de meeste indruk op me gemaakt: geweldig mooie inrichting en stilering in Jugendstil. Heb daar ook het best gegeten, maar diners op andere dagen waren ook goed.


Puntje van zorg: had vooral de eerste dag nogal moeite om de groep bij te houden en ben de groep op enig moment ook even kwijt geraakt. Gelukkig snel weer gevonden ook geholpen door de oplettendheid van Pim. Leuk gezelschap overigens. Prijs zeker met eenpersoonskamer nogal stevig maar wel inclusief transfer vliegveld Praag en 2 diners.


Ik hou zaterdagmiddag 20 juli 2019 vrij voor de reünie in Ouddorp.

Met vriendelijke groet,

George

Hoi Esther,


Je vroeg hoe ik Praag ervaren heb.

Fantastisch!!!!

Van de 3 reizen die ik met je gemaakt heb ,

was deze het mooiste.

Het meest genoten heb ik van;het Representatiehuis(niet de rondleiding)

Maar het gebouw zelf.

Het Mozartconcert de ambiance en het eten.

En de folkloristische avond was ontzettend leuk.

Maar natuurlijk ook het optrekken met elkaar !


Kortom het was een geweldige ervaring met fijne mensen .


Groeten en tot ziens bij de reünie.


RiaHallo Esther,


De datum 20 juli heb ik voor je gereserveerd.

Voor mij was de reis een probeersel of ik geschikt was voor een groepsreis en van deze reis heb ik enorm genoten.

Voor mij was alles perfect geregeld en kijk ik al weer uit naar de volgende reis.


Een heel gezellig weekend en tot binnenkort.

Hartelijke groet van Ada

Hallo Ester,


De reis naar Praag was voor mij de vierde keer dat ik met een Kunstreis meeging.


De jaarlijkse Kunstreis is daarmee een jaarlijks terugkerend iets geworden om naar uit te kijken net als de Kerstdagen en Pasen.


De mensen die meegaan zijn bekende geworden waarmee je ook een bepaalde band mee hebt opgebouwd. Je kent hun achtergrond en weet hoe ze in het leven staan. Het avontuurlijke van nieuwe reisgenoten is veranderd in vertrouwde gezichten. Het doel van de reis is nu het avontuur en of het weer net zo gezellig wordt als de andere jaren. De stad waar we naar toegaan en die we gaan ontdekken is nog steeds een avontuur. De gezelligheid is inmiddels een vast gegeven. Want ook dit jaar was het ondanks de kleine groep weer erg gezellig. De wat mindere temperaturen mochten de pret niet drukken en zelfs het trotseren van de koudste 15e mei sinds 100 jaar leverde een leerzame stadswandeling op.


Ik weet al wat ik ga doen in het voorjaar van 2020. Of het nu Sint-Petersburg, Porto of een ander bestemming wordt ik ga, als het kan, weer graag mee.


Groeten,


Pim


Mooie reis naar Florence!


Reviews Florence 16-20 april 2018


Goedemorgen de reis was goed georganiseerd heel veel gezien en een leuk gezelschap misschien volgend jaar weer? Goed weekend hartelijke groet Janneke


Hoi esther de reis vond ik geweldig. Alleen jammer dat we vliegtijden smiddags was zodat we twee reisdagen hadden. Verder had je het top geregeld. Groetjes wilHoi Esther,


Even een reactie op je vraag voor Florence.


Het was weer een mooie reis naar een heel mooie plek....

ja hehe anders had ik niet meegegaan😜😁

Het hotel was prima en lekker centraal gelegen in de stad.

Echt een pluspunt daar je geen vervoer nodig hebt om ergens te komen.

Met de sfeer zit het ook altijd wel snor, iedereen kletst gezellig met iedereen.

Kortom we hebben veel gezien en gedaan.

Ik had moeite om alle informatie op te slaan en te plaatsen maar dat ligt misschien ook aan mezelf.

Dan nog dat puntje van ‘kritiek’ waar de meesten toch wel tegenaan liepen.

En dat is de reistijd, we zijn er echt twee dagen aan kwijt geweest.

Het was natuurlijk wel relaxed om op normale tijden te reizen maar voor je gevoel betaal je een erg hoge prijs voor een erg korte vakantie.

Ik begrijp dat jij hier maar relatief weinig invloed op hebt maar toch wil ik het niet onvermeld laten.

Lieve Esther ik ben weer blij dat ik meekon en het zal nooit perfect zijn dus bedankt weer voor de fijne week!


Groetjes,

Dineke

Hoi Esther,


Ik vond het prima geregeld met een hele fijne sfeer.

Maar dat heb ik allemaal al tegen je gezegd.


Het hotel was ook prima.

De dag in delingen ook allemaal prima.

Wat wil je nog meer zou ik zeggen!


Mijn voorstel is wel voor volgend jaar: laten we weer naar Florence gaan en dan de dingen bezoeken waar we nu niet aan toe gekomen zijn.

Maar ik zal wel de enige zijn met dit voorstel, want de meeste riepen Praag.


Zoals ik er nu overdenkt concentreer ik me alleen op Italië.

Ik had gewild dat ik dat land eerder ontdekt had.


Maar dat is allemaal begonnen met jouw lezing over Michelangelo.

Ik heb het even opgezocht, dat was op: za. 11-01-2014

Dus ik ben nu al 4 jaar bezig met alles wat over Italië gaat, om me daar in te verdiepen.

Ik vindt het wel een leuke hobby.


Nou meer weet ik niet te vertellen hoor Esther!


Groetjes,


MattyEsther,


Niets nieuws als ik zeg dat ik heb genoten........


Bezoek aan Uffizi museum en Palazoo Vecchio zou ik de voorkeur geven aan een tour met gids van 1,5 á 2 uur, weliswaar hangt daar een prijskaartje aan maar dat zou ik er GRAAG voor over hebben.


Hartelijke groet,


PattyHa Esther,


Van ons niets dan lof! We hebben het een geweldige en gezellige reis gevonden met wederom een heel leuk groepje!

In Florence heel veel gezien en ook ontzettend veel gelopen. We ervaren de vrije tijd als heel prettig!

Kortom: we hebben weer genoten!


Lieve groet van ons,

Chris en Ineke

Beste Esther,


Ik heb genoten van de Florence reis. Goed georganiseerde reis en een gezellige groep.

Eigenlijk geen kritiek.

Tijd stip vlucht was relax, maar wel 2 reisdagen op een reis van in totaal 5 dagen.

Ik heb net de datum prikker voor de reünie ingevuld. De weekenden in juni zijn al aardig vol. Misschien tot op de reünie en anders tot een volgende gelegenheid. Ik neem aan dat je me op de hoogte houdt van je komende activiteiten en de reis in 2019.


Met vriendelijke groet,

Ina


Hallo Ester,Dit jaar kan ik me er niet toe zetten om een uitgebreid verslag te maken van onze reis.Dat wil niet zeggen dat de reis naar Firenze niet inspirerend was, maar het lukt even niet en ik weet niet precies waarom niet.De vele toeristen in de stad hebben er wel voor gezorgd dat ik ons bezoek anders heb beleefd dan de reis naar Wenen of Madrid.Tijdens het koffie drinken en eten in de restaurantjes ontmoeten we de echte Italiaan die in deze streek leeft en daar geniet ik van.Ik heb ook weer genoten van de gezelligheid binnen de groep.De contacten met een aantal mensen in de groep is inmiddels zeer vertrouwd ondanks dat we elkaar maar een of twee keer per jaar zien.Verder heb ik genoten van de verhalen over de historie van de stad en zijn omgeving die verteld werden door de gids tijdens de stadswandeling.Dit was voor mij een van de hoogtepunten van de reis naast onze bezoeken aan het buitengebied van de stad.Ook nu kijk ik al weer uit naar de reis naar Praag en zal me laten verrassen door de reis en de stad.Groeten en tot ziens,Pim


Ha Esther,

Weliswaar wat later, maar hierbij toch nog een reactie op de Florence-reis.


Zowel Betty als ik hebben genoten van wat we allemaal hebben gezien en meegemaakt.


Wij vonden de dagen druk bezet, waardoor veel indrukken, hoe mooi ook, elkaar wel eens verdrongen.


Ook vonden wij het jammer, dat voor zowel de heenreis als de terugreis nagenoeg een dag nodig was, welke tijd dan werd ‘afgesnoept’ van de 5-daagse reis. Dit afgezet tegen de prijs vonden wij het een dure reis. Misschien dat je een oplossing kunt vinden voor de momenten van vertrek heen en terug, waardoor er meer tijd kan worden doorgebracht op de vakantiebestemming.


Hartelijke groet en tot gauw ziens, Betty en Cor.

Wenen was geweldig!

Reviews vijfdaagse vliegreis naar Wenen 15 t/m 19 mei 2017

...

Beste Esther,


Ik heb in één woord 'genoten'. Wenen zo'n mooie stad en zo'n sociale groep.

Alles hadden we mee, ook super mooi weer. Hartelijk dank voor de groepsfoto.

🔝week en 17 juni kom ik graag.


Groeten en goed weekend,

Anja

Hallo Esther,


Hier dan eindelijk mijn reactie op je mail.

Was weer al snel door het werk in beslag genomen.

De foto is erg leuk geworden, bedankt voor het doorsturen.

Heb niet zoveel foto's gemaakt maar zal opsturen wat de moeite waard is.


Wat hebben we weer een prachtige reis gehad en weer een mooie herinnering erbij gekregen. Nogmaals bedankt daarvoor.

Op 17 juni heb ik een late dienst, dus als ik die niet kan ruilen ben ik niet van de partij.

Zou jammer zijn want het lijkt me best gezellig.


Dan wilde je nog een reactie op de reis...


Nou ik vond het weer een heel mooie reis, we hebben veel gezien en gedaan.

Het is een prachtige stad met veel historie.

Zou er geen bezwaar tegen hebben om er nog eens naartoe te gaan.

Het hotel was prima, wij hadden een heel grote kamer.

Begreep wel dat de eenpersoons kamers erg klein waren, en daar moet je dan ook nog eens extra voor betalen!?

Het hotel was prettig in het centrum gelegen en makkelijk dichtbij de metro.

Je hebt het weer goed uitgezocht hoor!

Wat wel jammer was is dat we pas laat in Wenen aankwamen.

Hoop dat dit een volgende keer anders kan.

Maar dat is dan ook het enige wat ik kan bedenken.

Zelfs het weer werkte mee, ben bruin terug gekomen.


Dit was het voor nu, hoop dat we weer snel een keer afspreken.


Groetjes, Dineke

Ha Esther,


Wij zijn er bij op 17 juni en we vindenhet ontzettend leuk om iedereen weer te zien!


Onze reisreactie:


We hebben op en top genoten! Heerlijk dat alles al voor je geregeld is en dat je verder alleen maar kunt genieten!

Wat een prachtige stad, wat een rijkdom, pracht en praal! We zijn overdonderd door de veelheid en schoonheid, echt geweldig!

De groep was heel gezellig en lekker ongecompliceerd en net groot genoeg ( groter is voor jou denk ik ook moeilijker te behappen).

Voor herhaling vatbaar dus! Kom maar op met Florence...


Lieve groet van Chris en Ineke


Beste Esther,


Leuk dat we na onze reis naar Wenen ook nog een reunie hebben.


De reis naar Wenen vond ik goed georganiseerd, alles verliep goed.

In een korte tijd veel gezien en hadden ook nog vrije tijd!!


A.s. 17 juni hoop ik te komen zal misschien iets later zijn dan 14.00 uur, omdat ik

eerder die dag in de morgen nog iets anders heb gepland.


Foto's heb ik niet.


Met vr. groet

Mies


Hoi Esther,

De Wenen reis was echt geweldig. Wat heb je het allemaal prima verzorgd.
Het hotel was prima en centraal gelegen. Dicht bij de metro. Een heerlijk ontbijt om de dag goed mee te beginnen.
De rondleiding met gids, slot Schönbrunn en het kunsthistorisch museum, fantastisch.
En het diner met muziek was ook erg leuk en dan als extraatje nog de wandeling langs de Donou en het bezoekje aan het Prater, waar we met een groepje de stad nog gezien hebben vanaf het reuzenrad. Ik vergeet vast nog iets maar ik heb genoten!
Dat we zo'n gezellige groep hadden maakte het helemaal af!


Op 17 juni ben ik graag aanwezig. Ik moet nog werken tot 13.30 uur dus ben misschien iets later.


Groeten van LydiaHoi Esther,


Heb genoten van de reis in Wenen, ik ga zeker nog eens terug!

Het feit dat ik voor een intieme groepsreis kies is de gezelligheid en veiligheid van de groep in een vreemde grote stad die je niet kent.


Wat ik fijn vind is dat het er ontspannen aan toe gaat en een ieder heerlijk zichzelf is.

Mede door het ruim opgezette programma en mede doordat jij als reisleidster zelf daar relaxed mee omgaat, denk ik, terwijl je toch de verantwoording hebt voor een groep mensen.

Vindt het heel knap van je Esther dat je deze reizen organiseert. Ik heb er een mooie ervaring aan overgehouden en leuk om op terug te kijken.


17 Juni kom ik naar de reünie !


Groetjes en alvast fijne Pinksteren,


Hanneke


Alweer meer dan een week terug in Nederland na onze mooie reis naar Wenen. Na het succes van vorig jaar had ik wel uitgekeken naar deze stedentrip. Ook in de stad Wenen was ik nooit eerder geweest ondanks onze vele vakanties in Oostenrijk. Op Zestienhoven het weerzien van vertrouwde gezichten maar ook het kennismaken met nieuwe medereizigers. Na een iets vertraagde start kwamen we na een voorspoedige reis aan op onze bestemming. Bij aankomst in Wenen was het al donker en hield de stad zijn schoonheid voor ons nog even verborgen.


De volgende ochtend scheen in alle vroegte al een stralende zon over de stad. Langer in bed blijven was geen optie dus snel een kop thee en iets eten en dan de stad in op zoek naar de Donau. Later bleek dat het niet de echte Donau was waar ik al snel langs liep maar het Donaukanaal. Het Donaukanaal is geen echt kanaal maar een zijarm die in het noorden van de stad afwijkt van de hoofdrivier en later weer in de Donau uitmond. Hierdoor vormt het een eiland in het centrum van de stad waarop de wijken Leopoldstadt en Brigittenau liggen. Lopend naar het oosten kwam ik al snel bij een zijrivier, de Wien. Deze rivier stroomt in het westelijk deel van, je raad het al, het Wienerwald en komt in de stad uit in het Donaukanaal.


Hier kruist de door ons veel gebruikte U4 de Wien.

Lopend langs de Wien kwam ik in het Stadtpark. Vervolgens de weg terug naar het hotel opgezocht voor het echte ontbijt want om 10.00 uur stond er de stadswandeling op het programma.


Tijdens de stadswandeling liepen we langs alle bekende en onbekende bezienswaardigheden in het oude centrum en werden overladen met de rijke geschiedenis van de stad. ’s Middags konden we op eigen gelegenheid de bezienswaardigheden van die ochtend nog wat uitgebreider bekijken. ’s Avonds gezellig dineren in Lohmann’s Alt Wiener Restaurant aan de Bräunerstrasse. De volgende dag scheen de zon in alle vroegte alweer uitbundig. Dus snel maar weer op pad op zoek naar de echte Donau. Op weg naar de Donau zag ik het reuzenrad van het Wiener Prater. Ook daar was ik nog nooit geweest maar wel verhalen gehoord van collega’s die op hun reis naar het Oostblok en Turkije een avondje gingen stappen in het Prater. In de vroege ochtend was het park uitgestorven, alleen een paar mensen die lagen te slapen in het park. Toch even een rondje gelopen over het verlaten amusementspark en dan maar terug naar het hotel voor het ontbijt en het bezoek aan het Kunsthistorisch Museum. Na het uitgebreide bezoek aan het museum in de vrije middaguren nog een rondleiding door de Spaanse Rijschool. De wereldberoemde Lippizaner paarden stonden op stal te rusten en lieten alle belangstelling rustig aan zich voorbij gaan. De jonge dame die onze rondleiding verzorgde vertelde alle wetenswaardigheden over herkomst, opleiding en training van de paarden en liet ons zien dat elk paard zijn eigen zadel en uitrusting heeft. De dag werd afgesloten met een diner met concert en show in de Rathauskeller. Zo leerden we Wenen als muziekstad kennen.


Op dag 4 stond een bezoek aan Schloss Schönbrunn op het programma. We hadden een zomerse dag voor het bezoek van het voormalige zomerpaleis van de keizerlijke familie. Hier kwamen de verhalen van Sissi, keizerin Elizabeth van Oostenrijk en Hongarije, tot leven. Er werd aandachtig geluisterd naar de audiotour die ons door de drukke zalen leiden. Daarna lekker wandelen in de grote tuin en genieten van het prachtige uitzicht. Na afloop niet in de U baan maar te voet door de stad naar het hotel door deels auto vrije straten en het oude centrum. Even alleen maar toch samen met de stad. Op de laatste dag nog een rondrit met de oude Ringtram en afscheid nemen van alle bezienswaardigheden. Daarna slenteren over de Naschmarkt, genieten van de laatste Wiener melange en nog wat eten voor de terugreis.


Ik heb alle dagen genoten van de zon die de prachtige stad met al zijn bezienswaardigheden extra kleur gaf en van de ochtenden als de stad werd gewekt door het zonlicht en stilaan ontwaakte. Maar ook van de avonden aan tafel als ook de andere dingen in het leven ter sprake kwamen. Een mooie belevenis die me nu al doet uitkijken naar Firenze.

Pim